Running goals

(Dutch version below)

I’ve been running for four months now, but it is still hard for me to get any faster. My average stays around 8:00 min/KM on a good day. That’s why I decided to make other running goals for myself instead of focusing on time. It’s nice to run a good time, but if that doesn’t happen 9 out of 10 times it can become frustrating. Which doesn’t make running any more fun.

Plus the weather conditions can make a huge difference for me, if it’s a little colder or a little more humid it can mean a 2.5 minute difference in my time. And it doesn’t matter if it’s a 5 min K or an 8 min K, it’s still a K and better than no K at all.

So I decided to focus on distance and place rather than time. That’s why I added a running goals page to this blog. I try to run longer distances and also try to reach a certain amount of K a month. I’ve set a goal for 50 K per month and I’ve made that goal for July by running 59 K this month. When I started running I did training rounds of barely 3 K each and now I run 6 K laps and hopefully I’ll be able to do 10 K training laps in the future.

—————————————————————————————————————————————————————-

Ik loop nu vier maanden hard, maar het wil maar niet echt lukken om sneller te worden. Mijn gemiddelde blijft rond de 8:00 min/ km op een goede dag. Daarom heb ik besloten om me maar te focussen op andere hardloop doelen dan op tijd. Want een mooie tijd lopen is leuk, maar als het steeds niet lukt is het frustrerend en dat maakt het hardlopen er niet leuker op. Daarbij maakt het weer nogal wat uit voor mijn tijd, als het koud is of benauwd buiten dan kan ik zo 2.5 minuut langzamer zijn dan als het wat beter weer is. Daarbij maakt het niet uit of het een km in 5 min of een km in 8 min is, het is nog steeds een km en beter dan helemaal geen km.

Dus kan ik me beter focussen op afstand en op plaats i.p.v tijd. Daarom heb ik een pagina met doelstelling toegevoegd aan deze blog. Zo probeer ik steeds een langere afstand te lopen per keer, maar heb ik dus ook qua afstand een bepaalde doelstelling per maand. Die heb ik op 50 km per maand gezet en voor de maand juli heb ik dat ook gehaald. Ik heb deze maand 59 km gelopen. Toen ik begon met hardlopen liep ik rondjes van nog geen 3 km per keer en nu loop ik rondjes van 6 km. Uiteindelijk hoop ik trainingsrondjes van 10 km te kunnen lopen.

3 thoughts on “Running goals

Add yours

  1. Zet door uiteindelijk lukt het wel! En van 3 naar 6 km is ook al een mooie overwinning. Wel eens opgegeven voor kleine 5 km wedstrijdjes? De sfeer en alles van zo’n wedstrijd kan je ook vleugels geven en daardoor realiseer je je dat je veel meer kan! Hardlopen is 20% training en 80% mentaal helaas!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: