IAK City Run Recap

(Dutch version below)

IAK City Run Medal
IAK City Run Medal

Last week I participated in the 5K IAK City Run in Eindhoven. Over 5200 people participated in this run, but unfortunately the organization decided that it wouldn’t be a problem to let all these people start at the same time.

The start was already hectic because all these people we trying to get across the starting line as quickly as possible, which meant a lot of shoving. And the route was not wide enough to accommodate over 5200 people at the same time, so many contestants ran over the bike lanes or over the grass instead, to try to get ahead. At other places the road was just too small and the entire group had to walk to get through.

Normally they ask you to keep right and pass each other on the left side, but it was so busy that you couldn’t really pass anywhere. There were a lot of children participating in this run and they were just running all over the place. Since they’re kids I didn’t really mind that much, but I did mind being shoved aside by adults who were still trying to run a PR, even though the course was just way too busy.

So, needless to say that I did not run a PR. I ended up crossing the finish line at 41:58, after which I had to wait in line for 20 minutes to get a bit of water and a medal. If nothing changes I’ll won’t be participating in this run again. If they would just let all the kids start first, then wait about 10 to 15 minutes before they let the fast adults start and then wait a few minutes more before the slower adults start all this can be avoided.

———————————————————————————————————————————————————–

Vorige week heb ik meegedaan aan de 5 kilometer IAK City Run in Eindhoven. Meer dan 5200 mensen deden mee, maar helaas dacht de organisatie dat het helemaal geen probleem zou zijn om al deze mensen tegelijkertijd te laten starten. De start was dus chaotisch, want iedereen probeerde zo snel mogelijk van start te gaan en hier kwam dus veel geduw bij kijken. De route was niet breed genoeg voor zoveel lopers en dus veel lopers liepen ook over het fietspad of door de berm. Op andere plekken was het parcours gewoon te smal en moest iedereen wandelen.

Normaal wordt iedereen gevraagd om rechts te houden en links in te halen, maar het was zo druk dat inhalen eigenlijk geen optie was. Er deden veel kinderen mee aan deze race en renden gewoon overal. Nu zijn het kinderen, dus ik neem het ze niet echt kwalijk, maar ik werd ook regelmatig door volwassen opzij geduwd omdat zij zo nodig nog steeds wilde proberen een PR te lopen ondanks de drukte.

Uiteraard heb ik dus geen PR gelopen en kwam ik om 41:58 over de finish. Daarna heb ik nog 20 minuten ik de rij gestaan voor wat water en een medaille. Als er niets veranderd aan deze run doe ik in de toekomst niet meer mee. Als de organisatie gewoon drie startvakken zou maken: één voor de kinderen & begeleiders, één voor de snellere lopers en één voor de wat langzamere lopers en deze met ongeveer 10 minuten ertussen zou laten starten dan heb je al deze problemen zo opgelost.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: