Seeing a doctor

(Dutch version below)

Last week I went to see a doctor for a sport check up and since I am a heart patient I decided to do an extensive check up rather than a basic one. My cardiologist has told me years ago that I am allowed to exercise, but ever since I started running I had some questions about how to do this. So, the main reason for the check up was to get some advise on how to train, since normal training plans do not work for me.

During the check up they first check the basic things such as cholesterol, fat percentage and lung capacity. After this it is time for an exercise ECG and an oxygen analysis. During the ECG they look at your heart rate and check your blood pressure during exercise. The oxygen analysis kept track of how much oxygen I inhaled and exhaled.

The idea of the exercise ECG is that they put you on a exercise bike and just let you peddle for a few minutes without any resistance on the machine. They then slowly add resistance for about 15 minutes until you can’t go anymore. I did one of these tests already six years ago when I wasn’t exercising yet. This made it easier to see if running is making any difference for me.

Although I am still not capable of exercising in the same way as other people my age, it was clear that I became more fit during the last 6 months of running. In general there are no limitations as to what kind of exercise I can do, but I have a very high heart rate which means that my training zones are also different. The doctor has calculated my heart rate training zones for me and in the near future I should start training with a heart rate monitor. In any case it is nice to know that running is making a difference, even though it does not always feel like it is.

—————————————————————————————————————————————————————-

Vorige week had ik een afspraak voor een sportkeuring en gezien het feit dat ik hartpatiënt ben heb ik gekozen voor een uitgebreide sportkeuring om er zeker van te zijn dat alles goed zat. Van mijn cardioloog had ik al jaren geleden te horen gekregen dat ik mag sporten, maar ik zat nog met vragen over de manier waarop. Dus de belangrijkste reden om een sportkeuring te doen was om trainingsadvies te krijgen, want een normaal trainingsschema werkt niet voor mij.

Bij de sportkeuring keken ze eerst naar de basis dingen, zoals cholesterol, long inhoud en vetpercentage. Daarna was het tijd voor een inspannings-ECG en in mijn geval dan ook een adem-analyse. Tijdens een inspannings-ECG houden ze je hartslag bij en meten ze ondertussen je bloeddruk tijdens inspanning. Het adem-masker hield bij hoeveel zuurstof ik opnam en weer uitademde. Kortom, ik was helemaal volgeplakt met zuignappen en volgehangen met een bloeddrukmeter en een masker.

De bedoeling bij een inspannings-ECG is dat je rustig begint te fietsen met geen weerstand. Langzaam wordt de weerstand dan iets opgevoerd totdat je na ongeveer een kwartier op een punt komt dat je niet meer verder kunt. Nu had ik zes jaar geleden ook al zo’n test gedaan bij de cardioloog, maar toen deed ik nog niet aan sport. Maar dat maakte het vergelijken wel een stuk makkelijker.

Hoewel ik me nog steeds minder kan inspannen dan andere mensen van mijn leeftijd, was wel duidelijk dat ik na zes maanden hardlopen een betere conditie had en ook mijn zuurstofopname was in orde. De sportarts zag daarom in principe ook geen beperkingen wat betreft de soort van inspanning die ik mag doen. Maar dat neemt niet weg dat ik een zeer hoge hartslag heb en daardoor dus ook andere hartslag zones heb dan normaal. Het is dus de bedoeling dat ik in de toekomst ga trainen aan de hand van de hartslag zones die hij voor mij heeft uitgerekend. Maar het is vooral fijn te weten dat hardlopen dus een verschil maakt, ook al voelt dat niet altijd zo.

One thought on “Seeing a doctor

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: